[...] hormonu trzustki. Niedobór insuliny może powodować podwyższony poziom cukru we krwi i prowadzić do cukrzycy. Ale insulina może daleko więcej: transportuje nie tylko cukier do komórek, ale poprawia również wchłanianie aminokwasów, trójglicerydów (tłuszczów) i kreatyny. Dlatego insulina zyskała miano hormonu anabolicznego. Testy naukowe [...]
[...] hormonu trzustki. Niedobór insuliny może powodować podwyższony poziom cukru we krwi i prowadzić do cukrzycy. Ale insulina może daleko więcej: transportuje nie tylko cukier do komórek, ale poprawia również wchłanianie aminokwasów, trójglicerydów (tłuszczów) i kreatyny. Dlatego insulina zyskała miano hormonu anabolicznego. Testy naukowe [...]
[...] hormonu trzustki. Niedobór insuliny może powodować podwyższony poziom cukru we krwi i prowadzić do cukrzycy. Ale insulina może daleko więcej: transportuje nie tylko cukier do komórek, ale poprawia również wchłanianie aminokwasów, trójglicerydów (tłuszczów) i kreatyny. Dlatego insulina zyskała miano hormonu anabolicznego. Testy naukowe [...]
[...] Ponadto wspomaga krzepnięcie krwi oraz czynność układu nerwowego. Niedobór wapnia powoduje wadliwe przenoszenie bodźców nerwowych i kurcze mięśni. Witamina D oraz laktoza (cukier z mleka) poprawiają wchłanianie wapnia. Dawkowanie: Norma dzienna obowiązująca dla osób uprawiających kulturystykę nie może być niższa od 900-1200 mg, a niekiedy [...]
[...] (porzeczki, maliny, agrest, truskawki, dżemy niskosłodzone, powidła śliwkowe), produktów mlecznych (śmietanka, śmietana). Przy tak małej ilości węglowodanów w diecie, cukier prosty fruktoza zamieniany jest na glukozę. Osobom, którym zależy na maksymalizacji wyników doradziłbym, aby całkowicie wyeliminowali owoce ze swojego menu. A tym co [...]
[...] Ponadto wspomaga krzepnięcie krwi oraz czynność układu nerwowego. Niedobór wapnia powoduje wadliwe przenoszenie bodźców nerwowych i kurcze mięśni. Witamina D oraz laktoza (cukier z mleka) poprawiają wchłanianie wapnia. Dawkowanie: Norma dzienna obowiązująca dla osób uprawiających kulturystykę nie może być niższa od 900-1200 mg, a niekiedy [...]
[...] Przyjęcie około 50-100 g cukru podczas wysiłku cofa objawy zmęczenia. W ten sposób można również zapobiec wystąpieniu zmęczenia. Najkorzystniej jest jednak podać cukier w trakcie wysiłku, a nie przed nim. Zmęczenie wywołane wysiłkiem cyklicznym intensywnym Przy wysiłku intensywnym zmęczenie ośrodków nerwowych, hipoglikemia, obniżenie [...]
[...] ją znaleźć w miodzie i owocach, — fruktoza; znajduje się również w miodzie i owocach, — galaktoza; znajduje się w mleku. Węglowodany dwucząsteczkowe (dwucukry): — sacharoza (cukier biały - ekstrakt z buraków cukrowych lub trzciny cukrowej), złożona z glukozy i fruktozy, — laktoza (tworzą ją glukoza i galaktoza) jest węglowodanem znajdującym się w [...]
KWAS ASPARAGINOWY (40% Aspartamu ) Dr Russell L. Blaylock , profesor Neurochirurgii Medical University of Mississippi, opublikował ostatnio książkę, szczegółowo opisującą szkody powodowane przez spożywanie nadmiernych ilości kwasu asparaginowego pochodzącego z aspartamu. Blaylock odwołuje się do niemal 500 doniesień naukowych pokazujących jak [...]
DOŚĆ INTERESUJĄCE KWAS ASPARAGINOWY (40% Aspartamu ) Dr Russell L. Blaylock , profesor Neurochirurgii Medical University of Mississippi, opublikował ostatnio książkę, szczegółowo opisującą szkody powodowane przez spożywanie nadmiernych ilości kwasu asparaginowego pochodzącego z aspartamu. Blaylock odwołuje się do niemal 500 doniesień [...]
[...] mięso zwierząt. Weganie: Wszystkie produkty zwierzęce. USDA: tłuszcze nasycone, cholesterol, czerwone mięso, jaja, tłuszcze trans. Paleo: nabiał, oleje rafinowane, cukier, alkohol i niektóre warzywa. Itd. Ciekawostka: Co w przypadku, jeśli jaja czy same piersi pochodzą od kurcząt skazanych na życie w nienaturalnych warunkach, [...]
[...] jest największe. Znaczenie ma również rodzaj węglowodanów. Węglowodany o szybkim działaniu, inaczej zwane prostymi lub o wysokim wskaźniku glikemicznym, takie jak miód, cukier, białe pieczywo czy biszkopty, dużo szybciej wchłaniają się do krwi niż węglowodany złożone, o niskim wskaźniku glikemicznym. Berning tłumaczy, że te ostatnie - jak [...]
[...] • W codziennym jadłospisie powinny się znaleźć produkty mleczne, pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa, owoce oraz chude mięsa i przetwory mięsne. • Ograniczyć warto cukier i słodycze ze względu na występującą u większości osób starszych obniżoną tolerancję glukozy. W wielu przypadkach dieta powinna być ustalana indywidualnie ze względu [...]
[...] cukroza, laktoza, glukoza, a także maltoza pod warunkiem, że są czyste. Cukry o większej higroskopijności to fruktoza i rafinoza, a dużą higroskopijnością odznaczają się cukier inwertowany i syropy skrobiowe. Cukry niskohigroskopijne używane są do produkcji wyrobów, które nie powinny być lepkie, a więc granulatów, cukierków, wyrobów instant, [...]
[...] groch i w przetworach, takich jak makaron, chleb i wszelkiego rodzaju ciasta. Spożycie skrobi wywołuje uczucie sytości, gdyż pozostaje ona dłużej w przewodzie pokarmowym niż cukier. -Włókno jest węglowodanem niestrawnym, którego organizm ludzki nie może wchłonąć. Przechodzi ono po prostu przez przewód pokarmowy, ułatwiając jego pracę i obniżając [...]
[...] zmagazynowaniem tej (z punktu widzenia pojemności cukrowej krwi) olbrzymiej ilości cukru, gdyż ilość ta przekracza 7-10x ilość cukru krążącego po krwi. W stanie zdrowia cukier wzrasta po takim posiłku co najwyżej do 160-180mg%, oznacza to, że na bieżąco, w miarę wchłaniania cukier jest pochłaniany przez wątrobę, mięśnie i tkankę tłuszczową i [...]
[...] z owoców - Succus Sorbi. Świeże owoce umyć, zmielić przez maszynkę do mięsa, włożyć do emaliowanego garnka i zalać wodą tyle tylko, żeby masę przykrywała; następnie wsypać cukier (na każdy 1 kg owoców -0,5 kg cukru); odstawić na 6-8 godz.; potem gotować masę owocową przez 15-20 minut; przecedzić; dosłodzić do smaku (jeżeli na 1 l wyciągu damy 1 [...]
[...] (bez kapusty) - marchew, szpinak, brokuły, pomidory bez skórki, sałata, jabłka pieczone lub utarte, sok z pomarańczy, grejpfrutów, cytryn, winogrona bez pestek i skórek, cukier, miód, syropy owocowe, galaretki owocowe, kisiele, kompoty przecierane z owoców świeżych lub mrożonych, przyprawy łagodne; cynamon, bazylia, liście laurowe, sól, sok z [...]
[...] Oczywiście, jeśli spożywacie Państwo dużo węglowodanów, będziecie mieli we krwi dużo glukozy. Brzmi to nieźle, prawda. Cała energia krąży w Waszym organizmie. Jedzcie cukier, skrobię i owoce, a poziom cukru we krwi szybko pójdzie w górę - słusznie? Jeśli lubicie cukierki, powiecie z pewnością: "Wspaniale! Im więcej ich jem tym jestem [...]